Υλικά Συνταγής
-
500 γρ. Πατάτες
-
120 - 180 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσειςΕξαρτάται από τις πατάτες που έχετε χρησιμοποιήσει και την υγρασία που έχουν
-
1 Κρόκο Αβγού
-
Αλάτι
-
Πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης Συνταγής
Τα νιόκι πατάτας είναι ένα παραδοσιακό παρασκεύασμα της ιταλικής κουζίνας. Είναι φτιαγμένα από μικρά κομμάτια ζύμης και βασικό συστατικό τις βραστές πατάτες, αυγό και αλεύρι.
Τα σπιτικά νιόκι πατάτας είναι μαλακά και τρυφερά και πολύ καλύτερα από τα καταστήματα.
Ακολουθήστε αυτή τη συνταγή νιόκι πατάτας, με όλα τα μυστικά βήμα προς βήμα πώς να προετοιμάσετε τα σπιτικά νιόκι και πιστέψτε με, θα φτιάξετε τέλεια νιόκι πατάτας για το τραπέζι σας!
Για τέλεια επιτυχία της συνταγής να θυμάστε τους εξής βασικούς κανόνες.
– Επιλέξτε τις σωστές πατάτες.
– Όσο λιγότερο αλεύρι χρησιμοποιήσετε τόσο το καλύτερο.
– Τηρήστε τους χρόνους ανάπαυσης της ζύμης και αποφύγετε να μαγειρέψτε αμέσως τα νιόκι πατάτας σε βραστό νερό.
– Αποφύγετε να τα στραγγίξετε στο τρυπητό, κινδυνεύετε να τα μαζέψετε καταστρέφοντας το σχήμα τους.
Πως θα μαγειρέψουμε την συνταγή μας..
1
Έγινε
|
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΟΥΡΕ ΠΑΤΑΤΑΣΠρώτα από όλα πλύντε τις πατάτες και βράστε σε αλατισμένο νερό για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις ετοιμαστούν, στραγγίστε τις πατάτες σε ένα σουρωτήρι, αφαιρέστε τη φλούδα πριν τις πολτοποιήσετε και αφήστε να κρυώσουν και να να στεγνώσουν για 10 - 15 λεπτά. Πολτοποιήστε τις πατάτες. Εάν έχετε χρησιμοποιήσει τις σωστές πατάτες, ο πολτός θα στεγνώσει. Αν δείτε ότι βγαίνουν μερικές σταγόνες νερό κατά το στύψιμο, αφήστε το να βγει πριν πολτοποιήσετε τον πουρέ! Να θυμάστε καλά! Όσο πιο αφυδατωμένες είναι οι πατάτες, τόσο πιο επιτυχημένη συνταγή. Καρυκεύστε στην εντέλεια με αλάτι και μαύρο πιπέρι. Δοκιμάστε. Είναι πολύ σημαντικό ο πουρἐς να έχει τη σωστή αναλογία αλατιού και πιπεριού Φτιάξτε έναν ξηρό πουρέ και αφήστε τον να κρυώσει σε ένα μπολ για τουλάχιστον 10 λεπτά, μέχρι να νιώσετε ότι είναι φρέσκος στο άγγιγμα! |
2
Έγινε
|
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΖΥΜΗΣΣτη συνέχεια περιχύστε τον κρόκο αυγού ομοιόμορφα πάνω από τις πατάτες. Ρίξτε το αλεύρι πάνω στις πατάτες και τον κρόκο αυγού. Ζυμώστε σε αλευρωμένη επιφάνεια για λίγα λεπτά μέχρι να πάρετε μια μαλακή αλλά συμπαγή ζύμη. Αν το ζυμώσετε πολύ, τα νιόκι θα γίνουν σκληρά κατά το μαγείρεμα, οπότε απλά ζυμώστε τον απαραίτητο χρόνο. Το μείγμα σας πρέπει να γίνει λίγο σφιχτό όμως να κολλάει και λίγο στα χέρια σας. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι. Σχηματίστε μια μπάλα και φτιάξτε αμέσως τα νιόκι πατάτας! |
3
Έγινε
|
ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΤΕ ΤΑ ΝΙΟΚΙΚαθαρίστε την επιφάνεια εργασίας και πασπαλίστε ελαφρά με μια πρέζα αλεύρι. Χωρίστε τη ζύμη ομοιόμορφα σε 4 κομμάτια για να τους πλάσετε σε μικρούς κυλίνδρους ζύμης. Τυλίξτε το κάθε κομμάτι ζύμης σε σχήμα λουκάνικου, πάχους περίπου 2 εκατοστών. Καλύψτε την υπόλοιπη ζύμη με μια πετσέτα για να μην στεγνώσει. Πάρτε μια μερίδα ζύμης (σε σχήμα λουκάνικου) και κόψτε σε μήκη 2 εκατοστών, δημιουργώντας μικρά παραλληλόγραμμα κομμάτια «ζυμαρικών». Αυτό είναι το βασικό σας νιόκι. Τώρα μπορείτε να κυλήσετε απαλά κάθε κομμάτι στο πίσω μέρος ενός πιρουνιού για να προσθέσετε αυλάκια. Καθώς φτιάχνετε τα νιόκι σας, τα τοποθετείτε σε ένα ελαφρώς αλευρωμένο δίσκο ή σανίδα κοπής. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να τα μαγειρέψετε εύκολα ρίχνοντάς τα απευθείας στην κατσαρόλα χωρίς να τα μετακινήσετε ένα προς ένα. Συνεχίστε με αυτόν τον τρόπο μέχρι να εξαντληθούν όλα τα συστατικά! Αφήστε τα να ξεκουραστούν στον αέρα για περίπου 20 εώς 40 λεπτά το πολύ. Aποφύγετε μαγειρέψτε αμέσως τα νιόκι σας σε βραστό νερό! Αυτό θα μπορούσε να κάνει όλα τα ζυμαρικά να κολλήσουν μεταξύ τους κολλώντας τα! Αντίθετα, αφήνοντας τα νιόκι στον αέρα για περισσότερο από 2 ώρες θα μπορούσε να καταστρέψει τη ζύμη. |
4
Έγινε
|
ΒΡΑΣΙΜΟ ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑΤα νιόκι πατάτας έτοιμα για μαγείρεμα! Μαγειρέψτε τα νιόκι σε άφθονο βραστό αλατισμένο νερό και στραγγίστε τα μόλις βγουν στην επιφάνεια. Συνδυάστε τα τα με την επιλεγμένη σάλτσα ή απλά βούτυρο και παρμεζάνα. Τα σερβίρετε ζεστά. Τα στραγγίζετε με τρυπητή κουτάλα εισάγοντάς τα με το χέρι κατευθείαν στο τηγάνι όπου έχετε ετοιμάσει προηγουμένως τη σάλτσα! |