Υλικά Συνταγής
-
2 kg Χταπόδι
-
150g Κρασί Λευκόξηρό
-
100g Δεμέστιχα
-
50g Μηλόξυδο
-
50g Νερό
-
6 Κόκκους Πιπέρι
-
1 Κουτ/γλ. Γλυκάνισος
-
1/4 Ξύσμα Λεμονιού
-
2 Δαφνόφυλλα
-
1 Κρεμμυδι Φρέσκο
-
Γαρνιτούρα
-
2 Καρότα
-
2 Κλωνάρια Σέλινο
-
2 Κλωνάρια Μαϊντανός Ψιλοκομμένος
-
3/4 του Φλιτζανιού τσαγιού Ελαιόλαδο
-
1 Φέτα Λεμόνι
-
2 Κουτ/γλ. Ρίγανη
-
2 Σκελίδες Σκόρδο Ψιλοκομμένο
-
1 Κουτ/γλ. Μέλι
Μέθοδος Εκτέλεσης Συνταγής
Το χταπόδι ξυδάτο είναι ένας αγαπημένος καλοκαιρινός μεζές. Για εμάς τους Έλληνες είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με καλοκαιρινές διακοπές στο νησί. Ιδανικός για παρέα με μπύρες, ουζάκια και τσιπουράκια πλάι στο κύμα.Παράλληλα, το χταπόδι είναι το θαλασσινό που την περίοδο της Σαρακοστής δεν χάνουμε την ευκαιρία να βάζουμε στο τραπέζι μας αφού μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους και συνδυάζεται εύκολα με πάρα πολλά υλικά.
Για τη συνταγή μας θα χρειαστούμε ένα χταποδάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο.
Εάν το χταπόδι μας είναι φρέσκο θα πρέπει να είναι καλά χτυπημένο για να είναι μαλακό.
Σε διαφορετική περίπτωση σας προτείνουμε να το βάλετε στην κατάψυξη για δυο-τρεις μέρες για να μαλακώσει.
Για να είμαστε σίγουροι ότι το χταποδάκι μας είναι φρέσκο θα πρέπει να προσέξουμε δύο χαρακτηριστικά.
Το πρώτο αφορά το χρώμα του. Το φρέσκο χταπόδι έχει απόχρωση γκρι με άσπρο. Όσο πιο κόκκινο είναι το χταπόδι μας τόσο πιο μπαγιάτικο είναι.
Επίσης όσο περισσότερο σφιχτά και σκληρά είναι τα πλοκάμια του χταποδιού μας τόσο και πιο φρέσκο είναι.
Εάν το χταπόδι μας είναι φρέσκο θα πρέπει να αφαιρέσουμε από τη φούσκα του κεφαλιού τα εντόσθια.
Από το χταπόδι κόβουμε την περιοχή πού βρίσκονται τα μάτια του χταποδιού και αφαιρούμε το δόντι το οποίο βρίσκεται στη μέση των πλοκαμιών.
Μετά να το πλύνουμε καλά.
Για σιγουριά αγοράστε κατεψυγμένο χταπόδι, καθώς με αυτό τον τρόπο το χταπόδι μαλακώνει και δεν χρειάζεται χτύπημα.
Στο κατεψυγμένο χταπόδι τα εντόσθια, τα μάτια και το δόντι έχουνε αφαιρεθεί πριν τη διαδικασία της κατάψυξης.
Πως θα μαγειρέψουμε την συνταγή μας..
1
Έγινε
|
Πλύσιμο και τεμάχισμα χταποδιού |
2
Έγινε
|
Βρασιμο ΧταποδιουΣε μία μεγάλη κατσαρόλα τοποθετούμε το χταπόδι μας μαζί με 150 γραμμάρια λευκό ξηρό κρασί, 100 γραμμάρια μαυροδάφνη και μία κούπα μηλόξυδο. Προσθέτουμε πολύ λίγο νερό, τόσο πού να καλύψει το χταπόδι μας και τα υλικά του. Το χταπόδι περιέχει από μόνο του πολλά υγρά τα οποία τα αποβάλλει κατά τη διάρκεια του βρασίματος. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιούμε πολύ λίγο νερό έως και καθόλου. Ήρθε η ώρα των μπαχαρικών. Στην κατσαρόλα μας προσθέτουμε επίσης, 2 δαφνόφυλλα, μία κουταλιά γλυκάνισο, ένα κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα, 6 κόκκους πιπέρι και λίγο ξύσμα λεμονιού. Σκεπάστε καλά την κατσαρόλα και βάλτε την επάνω σε δυνατή φωτιά. Όταν αρχίζει να βράζει χαμηλώστε τη φωτιά στο μισό και σιγοβράστε το χταπόδι 50 λεπτά ή μέχρι να βγάλει τα υγρά του και να μαλακώσει, (ανάλογα με το πόσο καλά είναι χτυπημένο το χταπόδι). Αποσύρουμε το χταπόδι από τη φωτιά όταν δούμε ότι τρυπιέται εύκολα με ένα πιρούνι. Εάν το χταπόδι που θα βράσετε είναι ενός κιλού, Θα χρειαστεί να το βράσετε 45 λεπτά. Όσο μεγαλύτερο είναι το χταπόδι μας τόσο και μεγαλύτερη είναι η διάρκεια βρασίματος. |
3
Έγινε
10 min
|
Το χταποδάκι μας είναι σχεδόν έτοιμο. Μεταφέρουμε την κατσαρόλα από το ζεστό μάτι της κουζίνας σε κρύο. Είναι σημαντικό να το αφήσετε μέσα στη κατσαρόλα με την σάλτσα για 2 τουλάχιστον ώρες ανακατεύοντας το ανά μισή ώρα για να πάρει τα αρώματα και να νοστιμίσει. Το βγάζουμε σε πιατέλα. Έτσι ζεστό το πασπαλίζουμε με ρίγανη. Μόλις κρυώσει, κόβουμε σε μπουκιές. Η συνταγή μας είναι έτοιμη. Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να να προσθέσετε τη γαρνιτούρα, (η παραγωγή της οποίας βρίσκεται στο επόμενο στάδιο), με τα τριμμένα καρότα, το σέλινο, το μαϊντανό, ξύδι, το σκόρδο, λίγο λεμόνι και να το σερβίρετε σαν ζεστό ή κρύο πιάτο. Τέλος προσθέστε δυο κουταλιές της σούπας από τη σάλτσα που έχουμε βράσει το χταποδάκι μας. Μπορείτε να το σερβίρετε με τη σάλτσα, σέλινο, μαϊντανό και φέτες λεμονιού, σαν ζεστό ή κρύο πιάτο. Εάν επιθυμείτε να αποθηκεύσετε το χταποδάκι στο ψυγείο σας για μελλοντική χρήση τις επόμενες μέρες ακολουθήστε και το επόμενο στάδιο. |
4
Έγινε
|
Γαρνιτούρα και ΑποθήκευσηΠαίρνουμε ένα μεγάλο γυάλινο δοχείο με καπάκι. θα ετοιμάσουμε πρώτα η μαρινάδα και αφού την ανακατέψουμε πολύ καλά θα προσθέσουμε στο τέλος το χταποδάκι. Έπειτα θα προσθέσουμε στο γυάλινο δοχείο δύο καρότα τριμμένα πολύ λεπτά, τα φιλαράκια από δύο κλωνάρια σέλινο και μαϊντανό και τέλος τον πολτό από δύο λιωμένες σκελίδες σκόρδο. Ανακατεύουμε πολύ καλά για μισό περίπου λεπτό. Έπειτα θα προσθέσετε το χταποδάκι σας. Ανακατέψτε πολύ καλά το μείγμα. Μετά από 24 ώρες το μεζεδάκι μας έχει γίνει ακόμα πιο νόστιμο καθώς το χταπόδι έχει πάρει τα αρώματα που πρέπει. Καλή σας όρεξη! |